perjantai 14. toukokuuta 2010

HAIKEITA, MUTTA MUKAVIA MUISTOJA AURINGOSSA

Ei olisi uskonut vielä keskiviikkona, että tänään nassu kärähtää ja kukat huutavat vettä!
Olen viettänyt nostalgisia muistelopäiviä - syynä "Escapade des Gourmets" retki, joka kasvattaa suosiotaan Ranskassa minkä ehtii. Retki on aina toukokuun toinen sunnuntai. Tänä vuonna mukaan pääsi 2000 ennakkoilmoittujaa. En voinnut välttyä miettimästä mitä saman tyyppisiä tapahatumia meillä Suomessa on tai voisiko asialle tehdä jotain. No, meillä ei ole viinitiloja ehkä ihan riittävästi, mutta paikallisia herkkuja ja hauskoja tilaisuuksia on (jos jättää nyt kaikki eukonkannot ym. pois), eli tehdä maaseutua tutuksi. Ruokaa, tapoja, juomia ja tärkeintä - ihmisiä!

Escapade des Gourmets on 6 km pituinen "lenkki" joka kierretään lasinen viinilasi kaulassa ja joka kilometrin välein on tila, jossa saadaan viiniä sekä ruokaa. "Mise en bouche", aperatiivit ensimmäisellä, ruokineen ja juomineen, kilometri kilometriltä aina lisää herkkuja ja hyvää juomaa sekä mukavaa seuraa. Päättyen "Gâteau au chocolat" jälkkäriin makean punaisen rouge -viinin kera. Siis koko ruokalista juomineen ja liikuntaa samassa! Tapahtuma on kaikille vahvistuksen saanneille avoin; vanhukset, nuoriso, lapset, koirat - kyseessä ei ole siis mikään nirppanokkien herkuttelukierros. Lopuksi läksynsä ahkerasti tehneet tietävät mitä viinejä haluavat omaan viinikellariinsa tilata, lukemalla huolella täytettyä ruutuvihkostaan.

Itse muistelin erästä reilun kymmenen vuotta sitten tehtyä Ranskan matkaan, jolloin päätimme löytää paikkamme Provencesta. Mukana kaikki kolme lastamme 10- ja 15 vuoden välillä. Kohteena Provancen laidalla oleva Allens, josta teimme sateliittimatkoja monille viinitarhoille. Toki myös puuhasimme muuta - lastensuojelun ei tarvitse puuttua;o) Minulle itselleni jäi silloin rakkaus Provencen-viineihin. Järjestykseen niitä ei voi laittaa koska niitä on niin paljon!!

Otin kuitenkin jostain syystä muutaman etiketin talteen matkakirjoihimme - olivatko ne hyviä - vai oliko tilanne niin ihana? Lämmin kesäilta, hyvää ruokaa, uusi koti ja kaikki rakkaimmat lähellä - tiedä se, mutta AINA KUN SIELLÄ VIERAILEN pakko hakea Les Aureillades - ja Chateau Bonvallon - tiloilta muutama litra, naapurin sopuhintaan sekä vähän pidemmältä Bernen tilan Terres de Berne, jota muuten saa myös Alkosta!

Ei kommentteja: