tiistai 12. lokakuuta 2010

SYYSPÄIVIEN ENSIMMÄINEN HERNESOPPA!

YSTÄVÄTTÄRENI JUOKSENTELI SUPPILOVAHVEROIDEN PERÄSSÄ KIRKKONUMMELAISESSA METSÄSSÄ OTSALAMPUN KANSSA EILEEN ILLALLA - JOS TAPAATTE - EI SAA AMPUA;o)


Meitä on moneksi - onneksi! Suppiskanta on selkeästi espoolaisissa metsissä jo runsaampi kun meillä idässä, Sipoossa. Täältä löytyy sekasieniä vielä niin, että ei tiedä mihin niitä antaisi tai lahjoittaisi - anteeksi kaikki ystävät ja kylän tutut!

Itse vietin myös viime viikolla tosi ihanan sieniretken Kitön metsissä läheiseni sekä labbis Iso Hoon  kanssa. Mikä sitä on mättäällä istua, syödä eväitä ja vielä saada iso kasa herkkuja kaupan päälle!


Tänä aamuna kyllä, lenkiltä tultua, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin (veroviranomaisten lepyttely...)  keittää syksyn esimmäinen hernesoppa! Miksi hernesoppa kuuluu talveen tai kylmään?
Olemmeko niin tapoihimme kangistuneita? Ja voihan sitä tehdä aina myös pakasteherneistä ja kruunata se lurauksella kuohuvaa sekä roiskauksella smetanaa....;o)

Itse olen armotta "perushernarin" kannattaja (lisään kyllä valmiiseen keittoon raakaa sipulia ja kunnon ranneliikkeen punssia). Kaveriksi hapanleipää tai näkkäriä, sinappia sekä kylmää maitoa.




HERNESOPAN OHJEEN VARMASTI KAIKKI TUNTEVAT

mutta...

pussillinen herneitä (kuivattuja)
pari porkkanaa
3 sipulia
palvattua kinkkua (jos teet vegen, jätä liha pois)
2-3 l vettä
liha/kasvislientä fondia/omatekemää
maustepussiin mustaa- mauste-, valko- ja viherpippuria
4 laakerinlehteä
herneet likoamaan edellisenä iltana tai sitten kuten minä teen, aloita keittäminen ed. iltana, keitä noin 4-5 tuntia (tulee samalla kun hommailet muita juttuja) ja seuraavana päivänä lisää vettä ja keitä tunti, pari ajastasi riippuen.
Sitten syömään!



Ja lopuksi tietty lättyjä ja hilloa!





Jotta elämä ei olisi vain ruusuista ruoanlaittoa lähden auton kuuraukseen niin sisältä kuin ulkoakin...Sitä ei voi nimittää sisustutamiseksi mitenkään...mutta joskus sekin on hoidettava ja muistettehan että nyt on

LEIVONTAVIIKKO eli jos saan ystäväni loistavien leipien ohjeet, liitän ne tälle sivulle!






MIKÄ TUOKSU!!!!


Tässä ohje, mitat ja asteet muunsin meille tutuimmiksi.

Poolish Baguettes

(Makes 3 demi-baguettes of about 8 oz. each):

Poolish:
  • White flour: 150-200 g
  • Water: 150-200 g
  • Instant yeast: Just a speck (about 1/32 of a tsp)
  •  
  • Final dough:
  • All of the poolish
  • White flour: 300-350 g
  • Water: 150-200 g
  • Salt: 1.5 tsp
  • Instant yeast: 1/2 + 1/8 tsp

The night before, dissolve the yeast into the water for the poolish, and then mix in the flour. Cover and let it ferment at room temperature for 12-16 hours. Once the poolish has bubbles breaking on top and has started to wrinkle, it's ready. It'll also smell ... really nice - sweet and nutty. Mmmm.

For the final dough, measure out the water and pour it into the poolish to loosen it up. Then pour the entire mixture into a bowl. Mix together the salt, yeast and flour, and then add it to the bowl as well. Mix it all up with a spoon and, once everything is hydrated, knead it for about 5 to 10 minutes, until it passes the windowpane test. Cover and let it ferment for two hours, giving it a stretch-and-fold at the one hour mark.

Divide the dough into three pieces, and preshape into rounds. Cover and let them rest about 20 minutes. Then shape into baguettes and cover, letting them rise for about 1 hour to 90 minutes. Score and bake on a preheated stone in a 220-230 c oven with steam for about 25 minutes.


Ja täältä ohjeet epin muotoiluun...


http://www.artisanbreadinfive.com/?p=152

Ei kommentteja: